2004-04-09
 
GENTING HIGHLANDS - Warm, warm. Maar ook veel regen.

Ik krijg dagelijks tientallen e-mails die mij vragen nog eens een foto van mij te plaatsen :-). Nou, aan dat verzoek voldoe ik natuurlijk graag... (hmmm... ik zie er een beetje belabberd uit. Ligt aan mijn camera). Een aardige plek om te gaan (in KL) is KLCC, het winkelcentrum bij de bekende Petronas torens.Het moet wel het meest "westerse" stukje Maleisie zijn. En 's avonds is kun je de fonteinen bekijken - zie foto! Bovendien zijn er uitstekende boekwinkels, en het merendeel van de boeken is in het Engels. Ik kocht Stephen Kings On Writing *zijn boek over het schrijven van boeken). Ik kan altijd nog schrijver worden met mijn reisverhalen :-)

historie

Ik bezocht het historisch museum in Kuala Lumpur. Erg interessant. Via allerlei prehistorische vondsten kwam ik terecht in de meer recente geschiedenis. Maleisie (Malakka) werd ingenomen door de Portugezen aan het begin van de zestiende eeuw. Maar in 1640 (iirc) namen de Nederlanders de zaak over, tot aan het begin van de negentiende eeuw. Nederlanders en Engelsen sloten een verdrag, waarbij Nederland zich terugtrok in Indonesie en de Engelsen het hier voor het zeggen kregen.

Alles veranderde met de Tweede Wereldoorlog, toen de Japanners de toko overnamen van de Engelsen. De Japanners wisten enige steun te vinden voor hun boodschap "Azie voor de Aziaten". Daardoor geinspireerd, verwierf Maleisie in de jaren '50 de onafhankelijkheid. Brunei en Singapore gingen hun eigen weg. Sinds de onafhankelijkheid heeft Maleisie slechts 5 minister-presidenten versleten! De huidige, "Abdullah" zit er nog maar kort, maar iedereen denkt nog met weemoed aan Dr. Mahatir, die die positie liefst 22 jaar bekleedde! En dat in een democratie.

Maar ik kan het aanraden, het historisch museum in hartje KL. Loopafstand vanaf China Town.

gok

Ik maakte een aardige excursie naar de zg. Genting Highlands. Ik nam de bus vanuit KL (zo'n anderhalf uur). Een doldwaze taxirit over een bergweg vol met haarspeldbochten, en ik werd als een sok in een centrifuge tegen de diverse ramen geplakt. Maar toen was ik er...

En daar bovenop die berg, is een amusementsstad gebouwd, met als belangrijkste doel: gokken. Er is ook een pretpark, en wat andere dingen, maar het draait toch vooral om het casino. Niet zo verwonderlijk dat de klandizie voor 90% uit immer goklustige Chinezen bestaat. Uit de 40% Maleisiers van Chinese afkomst, maar ook uit Taiwan, Hong Kong. Allah is niet zo dol op gokken, dus, ehm, Maleisische Maleisiers zie je er nauwelijks. Aardig om eens rond te kijken, hoewel ik gokken persoonlijk nogal saai vind, en een beetje dwaas voor iedereen die een beetje van kansrekening begrijpt.

Maar ach, een middag houd ik het wel uit in zo'n oord. Het beste is nog wel de terugweg via een kabelbaan. Een kwartier lang zwevend boven die jungle op weg naar het dal.

Belangrijkste nieuws in Maleisie is de Kwestie-Beckham. Wat deed David Beckham wel of niet met zijn assistente. En wat vindt zijn vrouw daarvan.

plannen

Plannen zijn nog onduidelijk. Volgende week is dat nieuwjaarsfestival in Thailand, met water en talkpeoder enzo. Hmmm... Ik ga mijn tanden nu zetten inroti-pisang, een bananenpannenkoek met een scherpe saus.

Oh, Suuz was gisteren jarig... gefeliciteerd!!!


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger