2004-04-15
 
MALAKKA - Nu ben ik alweer anderhalve dag in Malakka, de kuststad in het zuiden van Maleisie. Heel erg warm hier, warmer nog dan Kuala Lumpur.

bas = bus

Dinsdag pakte ik de Bas Ekspres, die bijna ieder uur vanuit KL richting Malakka vertrekken. Het kostte natuurlijk weer bijna niets. Maar na enige tijd in dit soort goedkope landen, treed een soort mentale deflatie op. En vind je een t-shirt duur als het 10 ringit (~ 2,50 Euro) kost. En sta je tien minuten af te dingen voor omgerekend 10 cent.

De bussen hier zijn overigens prima. Weinig op aan te merken. Maar net als in de rest van de, eh, geciviliseerde wereld heeft iedereen hier natuurlijk een mobiele telefoon. Ook in de bus. En mensen betalen voor die ringtone, zeg Für Elise of The Final Countdown. En als je daarvoor betaald heb, zal iedereen 'm horen ook! Dus waarom die telefoon gelijk oppakken als je ook eerst 10 seconden kunt wachten?

onderduiker

Maar uiteindelijk kwam ik aan in Melakka, waar ik gelijk besprongen werd door een aantal 'ronselaars' voor hostels. Ze waren echter niet al te opdringerig, en lieten me gaan nadat ik hun flyer aangenomen had. Na een kleine busrit (bus 17, 50 cent voor locals, 60 cent voor mij -- ausläder-tax?!) kwam ik aan bij The Traveller's Lodge. Het zag er allemaal erg vriendelijk uit, en ze hadden nog plaats... Achter een gordijn was een trapje verborgen. Ik klom op dit trapje, en tastte in het duister. Ik de donkerste spelonk vond ik een luik. Ik opende dat luik en... een kamertje! Kamer "SD" voor super-duper. Niet al te groot, maar niet slecht.

Het hostel bleek ook nog eens een Islamitisch hostel; dat betekent dat je geen varkensvlees of ander non-halal ("haram") vlees in de koelkast mag stoppen. Maar bier mag weer wel, vreemdgenoeg. Nou ja, de Koran verbiedt alleen wijn, en zwijgt over andere dranken. Het is hier goed toeven, en er is veel ruimte om wat rond te hangen, zoals een dakterras. En dat alles voor 12 ringit (minder dan 3 euro) per dag.

toerisme

De reden om naar Malakka te gaan was natuurlijk dat er hier zoveel te zien is. Malakka is een belangrijke stad sinds, zeg, het begin van de vijftiende eeuw. Na enige lokale heerschappij werd de stad achtereenvolgens geregeerd door de Portugezen, Nederlanders en Britten. Het stadje staat vol met herinneringen aan die tijd, oude gebouwen, musea enzovoort. Gisteren heb ik al het een en ander bezocht.

Zie mij met het kanon, in 1706 in Amsterdam. vervaardigd door Jan Albert de Grave en Claes Noorden.

Bovenop een heuvel midden in de stad is een oude kerk, waar Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders (en hun kinderen) begraven werden. Ik las een grafsteen met de volgende inscriptie:

Hier onder desen steen
vijt gecloven
leght Theodorus van de
Kerckhoven
In sijn leven was hij vaders
en moeders vreugt
Sijn broeder leefde hij
tot een geneugt
Een jaar min drie dagen
was deze spruit
Doen God de ziel deed gaen
het lichaem uit
En ofter naer sijn uitvaert
yemand vroeg
November vijf men hem
ter aerden droeg
In 't jaer sestenhonderd en
sesmael then
Binnen de stat Malacca
zag men 't geschen
Vierhonderdvijftig jaar geleden...

Verder is er het Stadthuys, tegenwoordig een museum. Fotograferen was niet toegestaan, maar het was interessant en leerzaam. Hoe de Portugezen de stad veroverden (1507), hoe de Nederlanders uiteindelijk (na een beleg van 7 maanden) de macht overnamen (in 1641). En tenslotte, hoe wij de zaak moesten overdragen aan de Engelsen in 1824. Musea hebben het ook altijd over de "Japanse periode" (1942-1945). Japanners waren wreed en weinig geliefd (maar wat te denken van hun voorgangers), maar ze maakten Maleisie (ongewild) klaar voor de onafhankelijkheid ("merdeka").

Na mijn ontbijt is het tijd voor wat meer toerisme! (...) Da's inmiddels ook voltooid. Maar daarover bericht ik morgen...


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger