DEN HAAG - Het is grijs vandaag, 15 graden.
De begrafenis was geslaagd (voor zover mogelijk). Na de ter aarde bestelling werd nog een ronde geloven om het kerkhof ter verjaging van boze geesten; een pre-christelijke gewoonte die stand gehouden heeft.
o o den haag

Ik begin bij mijn huis aan de Herengracht. De foto rechts had vanuit kamer genomen kunnen zijn, ongeveer een halve eeuw geleden. Het was toen een stuk drukker op straat dan nu! En er reed een tram.
Vanuit de Herengracht ren ik richting het station, maar buig af naar links. Aan mijn rechterhand het Malieveld. Het Malieveld is ontstaan nadat bomen van het Haagse Bos aan het eind van de 16e eeuw gekapt werden om (tevergeefs) een muur om de zo'n 8000 inwoners tellende "stad" te bouwen, om de Spanjaarden tegen te houden. En naderhand werd het door de adel gebruikt om er Paille Maille te spelen. Vandaar die naam. En tegenwoordig wordt het Malieveld gebruikt voor demonstratie, kermis en Pasar Malang. (Lees meer)
Na het Malieveld ren ik verder richting het Haagse Bos. Volgense de geruchten is het Haagse Bos na zonsondergang een homo-ontmoetingsplek. Ik heb daar nooit veel gemerkt. Wel zie je af en toe wat duistere types in het bos. Maar wat is nu een betere motivator als je aan het hardlopen ben?!
Het Haagse Bos was tijdens de Tweede Wereldoorlog een opslagplaats en ook lanceersite voor honderden Duitse V2's. Op 3 maart 1945 werd het gebied door de geallieerden gebombardeerd, maar door een navigatiefout werd ook een woonwijk getroffen: 486 slachtoffers. (Lees meer).
Midden in het Haagse Bos ligt Huis ten Bosch, alwaar de koningin Beatrix woont. Ik geef meestal een symbolisch tikje op het hek, en wordt vriendelijk begroet door de wacht. Beatrix' aanwezigheid wordt aangegeven met de gegehezen koninklijk banier op het paleis.
De eerste steen werd in 1645 gelegd door asielzoekster Elizabeth, voormalig koningin van Bohemen. Zij was uit Bohemen (Tsjechië) gevlucht na de door de protestanten verloren Slag op de Witte Berg van 1620.
Het paleis bleef in koninklijk handen totdat de Franse bezetter het in 1795 aan het 'Bataafse volk' schonk; tot op de dag van vandaag is het nationaal bezit.
Na de oorlog was het paleis erg beschadigd; maar na renovatiewerkzaamheden was het in 1956 weer geschikt voor bewoning. In 1981 betrokken koningin Beatrix, prins Claus en hun kinderen het paleis, en de koningin woont er, zoals gezegd, nog steeds. (Lees meer).
Dat was het mooie gedeelte van mijn hardlopen :-) Ik ren verder door het Haagse bos, richting Rijksweg 14. Ik ga naar naar rechts, loop weer door het Haagse bos, steek de Bezuidenhoutseweg over en ren over de Diamanthorst, Vlaskamp, Theresiastraat. Richting Centraal Station.
Op het stationsplein staat het meest wanstaltige kunstwerk denkbaar de Art de Triomph, een enorme poort opgebouwd uit containers. Maar -- het werk is plotseling verdwenen! Daarom een foto van een hoekje van het station, ingepakt tussen grote brokken moderne architectuur. Die ik met grote snelheid passeer, bijna weer thuis.
Een laatste inspanning en ik ben terug op de Herengracht. En dat allemaal in 42:21. Ik ga het zo nog eens proberen!
ubuntu
Ik
Alsof dat nog niet genoeg is, is die Shuttleworth ook nogal fan van de Python-programmeertaal, ooit bedacht door onze landgenoot Guido van Rossum. Er worden zelfs beloningen uitgeloofd
Ubuntu is gebaseerd op Debian, maar helaas kan ik niet naadloos (apt-get)upgraden vanaf mijn Sarge-systeem naar Ubuntu, omdat versienummers conflicteren. Verder lijkt het een tamelijk gelikt GNOME-systeem, standaard met root gedeactiveerd, maar met sudo. En natuurlijk met veel extra Python-tools. Ik ga ook maar weer eens wat Python coden. En Mono/GTK#.
perl
Ik was net wat over Python aan het lezen, toen ik een accute perl-aanval kreeg. Resultaat: een linkchecker in een enkele regel perl, die HTML leest van STDIN, en niet-werkende links op STDERR print.$ perl -MHTTP::Request::Common -MLWP::UserAgent -nae 'x:if(s/href\s*=\s*\"([^\"]+)\"//){print STDERR $r->code.":".$r->message."\n"if(!($r=LWP::UserAgent->new->request(GET $1))->is_success);goto x;}' < test.htmlPerl rocks! Maar de echte meesters zitten bij Perl Golf. Bijvoorbeeld: zet een getal in tekst om in cijfers, dus >one thousand five hundred three => 500. De korste inzending zonder gebruik te maken van speciale karakters komt van Ton Hospel - en die ken ik!
-lp040 $a+=$a%1e3*(9x(3*y/dbl//-4*/e/))||/te|lv/././+index(')"4 &37%.Q!',$&^V&$').$[x/y/}{$_=$a;1while s/\B..\d\b/,$&/