De bal is een essentieel onderdeel van het spel
HELSINKI - Wow - Philip blijft verbazen. Zal ik een fanclub beginnen ofzo? Tinymail op de 770. Twee weken geleden ofzo werkte onze 'modest' (gebaseerd op tinymail) al in scratchbox emulatie-omgeving. Nu heeft Philip de laatste stap gezet. Met filmpje. Belangrijke tip: tinymail configureren met --without-background-music :-).
Ann-Christin zit inmiddels in Saigon in Vietnam; geruchten gaan echter dat ze begin juli weer richting Europa komt... ik hoop het!
En tijdens GUADEC kunnen we spreken over tinymail en modest; dat laatste begint zich ook aardig te ontwikkelen, en er zijn verschillende user-interfaces voor desktop en 770 (Maemo). De basisfunctionaliteit is aanwezig, en er is een ontwerp zichtbaar, een architectuur. En ik hoop dat de code ook *snel* beschikbaar komt...
Ja.... GUADEC... ik heb d'r zin an. Deze week zijn er nog wat belangrijke dingen die ik hier met voltooien. Dat vergt veel energie. Maar woensdag is er al het grote Nokia zomerfeest, ter gelegenheid van midzomer. Na de festiviteiten (in de middag), gaan veel Nokianen de stad in voor verder vermaak. Ik natuurlijk ook; maar mijn plan is Nederland - Argentinië. Ik ben benieuwd wat de twee B-elftallen er van maken. Ik vraag me af of de twee bondscoaches met elkaar afgesproken hebben de grootste vedettes thuis te laten... Als ik dat alles overleef, vlieg ik ergens in de vroege vrijdag naar Barcelona. Wat een leven!
Ik installeerde Linux kernel 2.6.17 (leesbare ChangeLog). Een van de verbetering is de splice systemcall. De data gaat vanaf het bronbestand (via DMA) naar het geheugen, en dan *zonder* kopie wordt weer DMA gebruikt om diezelfde data in het doelbestand te schrijven. (doet me denken aan een patch die ik honderd jaar geleden voor Sylpheed schreef...). Ik hoop eindelijk dat good-old cp eens gebruik gaat maken van dit soort dingen; nu zuigen grote kopieeracties (zeg, een 800Mb AVI) alle performance uit mijn machine.
hop


Werk is druk. Weinig tijd voor interessante zaken; maar ik maar vooruitgang met de saaie. Ook belangrijk. En vanochtend kwam Agathe mij verrassen met een lading vla (hopjes en vanille) (geweldig!! bedankt, ook Fredrik!). Agathe had ook nog een fraaie foto van de Margarita-party van zaterdag: ik zing met Alex - mijn excuses aan Eagles. Er staat zelfs ergens een filmpje online, maar om veiligheidsredenen...
Ok, van de roddelrubriek: Andy Wingo schrijft over de ouwejongenskrentebrood-atmosfeer in Planet GNOME. Voor echt venijnige, ad hominem kritiek moet je buiten deze planeet zijn. Zoals Robert Staudinger, die niet zo gecharmeerd lijkt van de entries van Philip. Kritiek is goed; maar opbouwend is beter. Ik weet persoonlijk best wat design patterns zijn, of geheugengebruik, maar lees de entries van Philip met veel belangstelling. En velen met mij. Al zou hij niets nieuws schrijven, dan nog zou het vestigen van de aandacht op deze dingen belangrijk genoeg zijn. En al zou elk 'lid' van de Planet-GNOME-club elk detail allang kennen, dan nog zijn er de lezers van Planet GNOME. En als het dan nog teveel is, zijn de entries eenvoudig te verbergen.
Nog slechts een beetje meer dan een week en dan begint GUADEC, de jaarlijkse Europese GNOME-conferentie. Ik was er in 2000 (Parijs) en vorig jaar in Stuttgart. En nu in Vilanova, vlak bij Barcelona. Ik ben natuurlijk erg geïntereseerd in de kennis die ik er kan op doen, zoals bij de voordracht van de eerdergenoemde Philip, of bij de vele andere presentaties (dat wordt nog moeilijk kiezen!), vele direct of indirect gerelateerd aan onze software.
Maar vooral is GUADEC ook een sociaal evenement. Eindelijk de gezichten (weer eens) ontmoeten achter de software die we gebruiken, waarop we bouwen, waaraan we bijdragen. Da's heel erg belangrijk. Veel meer dan in commerciële wereld van contracten en overeenkomsten, is de free software wereld gebaseerd op persoonlijke contacten. Op onderling vertrouwen, maar ook op de mogelijkheid om elkaar goed te waarheid te kunnen zeggen. Rechtstreekse communicatie is daarvoor heel belangrijk - een biertje drinken met iemand kan heel belangrijk zijn voor het vertrouwen. Da's tenminste mijn rechtvaardiging :-) Maar aan alle vriendelijkheid zal wel snel een einde komen als het GUADEC-voetbaltoernooi begint...
Maar zover is het nog niet. Morgen is Nederland - Ivoorkust. Ik probeer zoveel mogelijk Nederlands op te trommelen... en wie ons verder nog wil volgen voor het bekijken van de wedstrijd in de sportbar.
tiistai

Winter - The realm of eternal icezoals het Finse Wintersun zo poëtisch bezingt. Maar nu nog even niet. Ik neem een Karjala-biertje, en maak me op voor de tweede helft van Brazilië tegen Kroatië.
Snowfall and darkness descends upon the vales of time
Distant caress of the sun's fading light
The lands were painted white with the Winter's might
Ann-Christin is nu alweer tweeënhalve week in Viëtnam. En nu van Hoian naar Muiné (ongetwijfeld vernoemd naar Jorns Muziekspeler). Volgens mij heeft ze het naar haar zin ;-)
udev
En dat brengt me bij het volgende punt: ik heb een webcam en een videokaart, die zich als /dev/video0 en /dev/video1 openbaren. Probleem is dat het niet te voorspellen is wat video0 en wat video1 wordt. En dat brengt mijn programma's in de war. Als ik op het tv-pictogram klik, wil ik toch graag Brazilië - Kroatië zien, en niet m'n eigen gezicht...
Gelukkig kent de Linux-kernel udev. Behalve veel andere nuttige dingen kan ik daarmee 'aliassen' definiëren voor devices, gebaseerd op bepaalde criteria. In sysfs (/sys) staan veel details over de devices beschreven, en die kunnen gebruikt worden voor de 'match'.
In de praktijk: mijn /etc/udev/rules.d/95-video.rules:
SUBSYSTEM=="video4linux", SYSFS{name}=="QuickCam USB" NAME="webcam" SUBSYSTEM=="video4linux", SYSFS{card}=="52" NAME="tv"'name' en 'card' zijn parameters die ik in /sys gevonden (met udevinfo); en nu heb ik /dev/webcam en /dev/tv, en kan ik altijd het juiste device kiezen. Lees hier meer informatie.
el poema de la illuvia triste

Sommigen mensen wenden zich dagelijks meermaals tot hun opperwezen. Voor mij is dat het commando apt-get update && apt-get dist-upgrade. De totaal nutteloze drang op altijd het 'allernieuwste' te hebben. Zo vlak na een nieuwe Ubuntu-release, is er echter niet zoveel beschikbaar. Natuurlijk, de edgy-repo bestaat nu, maar er is nog niets interessants... geduld, geduld.
Trouwens, vanaf de huidige 'Dapper' is mijn ttb teletekst browser (screenshot) ook zo eenvoudig beschikbaar - wie ooit installatieproblemen had, en 'dapper' gebruikt, kan simpelweg apt-get install ttb doen, en alles gaat automatisch.
ttb gebruikstip: rechtsklikken op de pijltjes wijzigt de sub-pagina, alt-pijltje-links en alt-pijltje-rechts werkt zoals in een webbrowser.
Ik had ooit plannen om het programma verder uit te breiden, maar ach, het werkt best aardig. Bugs blijf ik natuurlijk fixen, maar sinds het laatste half jaar heb ik niet echt meer wat voorbij zien komen. Het is wel een van de programma's die ik zelf veel gebruik.
dabei

Ik zie nu al veel goede kritieken voor de 770 software upgrade (aka OS release 2006). Ik ben blij dat ons werk van de afgelopen tijd gewaardeerd wordt. Hoewel ik altijd wat skeptisch was over het werken voor Grote Bedrijven, zijn dit erg leuke aspecten. Veel mensen zijn geïnteresseerd in wat we doen, enthousiast zelfs. Dat maakt consumentenelektronica erg interessant. En hoewel er natuurlijk altijd dingen zijn die we nog niet vertellen kunnen, zijn we behoorlijk open. Zeker in vergelijking met andere bedrijven, en het grootste deel van Nokia.
En Nederland won van Servië-Montenegro! Ik bekeek de wedstrijd met collega Makoto + aanhang in de Sport's Academy; en alle Nederlanders van Helsinki leken zich daar verzameld te hebben - in diverse oranje uitdossingen. Ik ben niet zo'n liefhebber van oranje-dwaasheid, maar droeg mijn shirtje natuurlijk ook. Geweldig, die Robben. Mijn vertrouwen in Oranje stijgt; tegen een gewilliger tegenstander speelt Nederland ook beter - en Ruud krijgt zijn Moment nog wel.
wk

,,We mogen niet groeien in het toernooi. We moeten onmiddellijk op ons best zijn. Vanaf de eerste dag gas geven. Wij moeten op de eerste dag winnen en imponeren. Elke seconde telt. Iedere seconde investeren om wereldkampioen te worden. Dat is het toch waard? Hier heb ik vier jaar op gewacht. En het is acht jaar geleden dat we er voor het laatst bij waren. Weet je hoe lang dat is?
Deze week zag ook de bèta-release van OS Release 2006 het levenslicht. OS Release 2006 is de marketing naam voor de nieuwe software voor de Nokia 770, die binnenkort officieel uitbrengen. Er is een (zeer kort) overzicht, dat niet echt recht doet aan de vele grote en kleine verbeteringen.
Mijn collega Makoto geeft treffend het verschil tussen managers en engineers duidelijk aan. Volgens zijn business card is hij overigens zelf ook 'manager', net als ik -- maar goed, we rekenen ons graag tot de engineers, wanneer dat goed uitkomt.
glxgears

glxgears
Weinig dingen zijn zo saai als een werkend computersysteem. En ik heb zo'n systeem. Als dingen dan te lang goed gaan, ga je een beetje experimenteren. Zo heb ik een FX5200-videokaart, een nVidia-OEM kaartje. Ik was best tevreden, totdat ik glxgears -printfps probeerde. Dat toont roterende tandwielen (zie plaatje), en kan daarmee de 'FPS' ('frames per second') berekenen, wat een maat is voor de snelheid van X/videokaart etc. Dat levert *nu* het volgende op:djcb@mindcrime % glxgears -printfps 3447 frames in 5.0 seconds = 689.396 FPS 3430 frames in 5.0 seconds = 685.813 FPS 3445 frames in 5.0 seconds = 688.998 FPS 3282 frames in 5.0 seconds = 656.258 FPS 3387 frames in 5.0 seconds = 677.268 FPS

djcb@dragonforce % glxgears -printfps 7472 frames in 5.0 seconds = 1494.216 FPS 7510 frames in 5.0 seconds = 1501.875 FPS 7514 frames in 5.0 seconds = 1502.668 FPS 7519 frames in 5.0 seconds = 1503.769 FPS 7517 frames in 5.0 seconds = 1503.219 FPS*zucht*. Nu moeten de glxgears getallen ongeveer net zo serieus genomen worden als, zeg, 'Bogomips', zijn afhankelijke van resolutie, diepte etc. Maar het zegt wel iets. En het blijkt een probleem van mijn videokaart, zelfs als ik de proprietary nVidia-drivers gebruik. Zoals gezegd, de oorspronkelijke score lag ergens bij de 400, en dat zette me op het spoor -- het bleek dat AGP helemaal niet functioneerde - de Linux-versie noch de nVidia-versie. Ughh... Dat probleem heb ik op kunnen lossen, en de scores zijn een beetje verbeterd.
Ik was natuurlijk nog niet tevreden, en na het rebooten (nieuwe kernel), liep ik eens door mijn BIOS-settings. Kon ik die machine niet een beetje overklokken ofzo. Een instelling om alles sneller te maken (onbegrijpelijk dat computers niet met "Turbo-knop" worden geleverd!). Ik speelde wat met de voltages en... mijn computer was helemaal dood. Ik kon niet meer booten. Geen enkele output. Geen knipperende toetsenbord-LEDjes, geen beeld. Nederlandse woorden hoort men niet vaak in mijn huis - maar dit was het moment... Ik dacht aan het ongemak iemand te vinden die het kon repareren, hoe lang dat zou duren, hoeveel het zou kosten.
Maar... op deze duivelse 6-6-6 maakte ik mijn machine open, tuurde over het moederbord, en zag een jumpertje, met daar in miniscule lettertjes: 'Clear CMOS'. Jumper verwijderen. Opstarten. Jumper terugplaatsen. Booten. Woohoo. Weer klonk er Nederlands door de Finse nacht... Moraal van dit verhaal: wat je ook doet, er is altijd een eenvoudige manier om het weer te herstellen!
modest
Traditiegetrouw had ik het druk op m'n werk. Allerlei managementactiviteiten, -dingen en -aangelegenheden. Ik probeer echter ook elke dag 2-3 uur vrij te maken om een beetje ouderwets te hacken...
...zoals op ons e-mail-experiment modest (er gaat een gerucht dat het hernoemd wordt in shy -- maar da's niet waar. en ik kan het weten, het gerucht kwam van mij ;). Hoe dan ook, dankzij het werk van de hyperproductieve Philip aan zijn tinymail, en wat hacking onzerzijds... kunnen we nu spam lezen en ook verwijderen, en hebben we ook pictogrammen in de folderlijst. Die zijn ook verschillend per foldertype (Inbox, Outbox etc.), maar niet in het screenshot, want POP begrijpt niet zoveel van folders :-)
Hoe dan ook - het is nog niet helemaal af, maar het wordt met de dag beter - kom allemaal naar GUADEC voor een demonstratie.
nachtzon

Ik ben behoorlijk moe van deze week. Veel management, veel dingen regelen, rapportage etc. Vrijdagavond was het echter tijd voor wat ontspanning, en ik dronk wat met collega Makoto (die nog collega's zoekt -- en meer banen in het 770-team). Goed Gesprek. Ik probeerde nog een film te kijken -- maar na zo'n week + café-bezoek leidde dat tot voorspelbare resultaten - en ik werd om 04.00 uur wakker op de bank... wakker van het daglicht. De nachten zijn hier heel kort.
Maar ik had nog een beetje tijd voor wat hacktiviteiten - ik 'portte' libcamel, libtinymail en modest naar het Maemo-platform (nog niet op target-hardware, maar in Scratchbox). Zie screenshot. Het was allemaal relatief eenvoudig; ik gebruikte onze EDS-port die dbus gebruikt in plaats van Bonobo, en voegde de 'normale' libcamel toe. tinymail ging ook zonder al te grote problemen.
an unforeseen future nestled somewhere in time

Ann-Christin is in ieder geval veilig aangekomen, en heeft het zelfs te druk om haar Flickr-pagina bij te werken. En da's bijzonder :-) Inmiddels is ze in Hanoi aangekomen.
Hier in Helsinki gaat het werk natuurlijk gewoon door -- zoveel dingen te doen en te regelen. Ik heb niet al te veel tijd om aan modest te hacken, en 'vergeet' soms ook om mijn code mee te nemen naar huis voor wat ontspannend coden in de avonduren. Maar ik probeer elke dag 2-3 uur vrij te maken om wat te hacken. Vandaag ontdekte ik hoe eenvoudig het is om de volgorde van de kolommen in een GtkTreeView dynamisch (ie., met de muis) te wijzigen: gtk_tree_view_column_set_reorderable. En ik maakte wat speciale vergelijkingsfuncties, zodat bijv. bij het sorteren op Subject: een eventuele Re:/Fwd:-prefix genegeerd wordt. Leuk.
Oh, en in enkele dagen is het 06-06-06 - reden genoeg voor de (Inter)National Day of Slayer, ofwel de hele dag Angel of Death en South of Heaven. (En CVS-Rhythmbox heeft plugins voor album-art en songteksten :-)