maandag
HELSINKI - Maandag. Veel gedaan, met name veel papierwerk. 48(!) e-mails vertuurd, een veelvoud ontvangen, en een beetje gesport.
Gisteren ging ik hardlopen, zoals vaak in het weekeinde. Ik loop meestal hetzelfde rondje (rechts, met dank aan google maps). Ik weet eigenlijk hoe lang het is, maar mijn record is ongeveer 51 minuten.
In het najaar van 2004, schreef is sendxmpp, een command-line programma om xmpp-berichten mee te versturen. Het werkte allemaal best aardig, en ik al meer dan een jaar geen echte bugreports ontvangen (maar wel enkele uitbreidingspatches). Maar - ik heb ook al sinds mei 2005 geen nieuwe versie uitgebracht - tijdsgebrek. Maar sendxmpp is opgegroeid. Op zeker moment moet je je kinderen laten gaan - en ik heb een nieuwe maintainer gevonden: Rajo uit Slowakije. En een nieuwe sendxmpp homepage. Succes Rajo - en het ga je goed sendxmpp!
Tijd besparen met Unix/Linux.
moleskine
HELSINKI - Zaterdag. Een beetje ontspannen na een korte maar drukke werkweek.
Ik deed een code review, en zag hoeveel moeite sommige mensen toch hebben om GTK+/GObject goed te begrijpen. Een zeer belangrijke manier om code te structuren is om gebruik te maken van de OO-mogelijkheden van GObject. Of zelfs alleen maar de mogelijkheden om modulair te programmeren. Het lijkt misschien veel typwerk, maar met een codegenerator (zoals spuug) voor de boilerplate, gaat het best.
Maar er is natuurlijk ook nog een wereld te winnen met betere documentatie - waar is dat ultieme GTK+/GLib/GObject/... boek? Voor een grote groep ontwikkelaars is de leercurve nu eenvoudig te stijl.
En daar ben ik weer met mijn Getting Things Done (GTD)... het systeem werkt vrij goed, voor mijn dagelijkse werk. Ik heb zelfs tijd over om elke middag nog uurtje te sporten. Maar ik wil het systeem graag uitbreiden met mijn activiteiten buiten kantoor, privé en zo... Ik heb allerlei gedachten over de perfecte software daarvoor... daarover meer als het ontwerp een beetje uitgekristalliseerd is. modest++.
Het gaat natuurlijk niet alleen om technologie; een van de belangrijkste aspecten is om al die losse gedachten te noteren, en te organiseren. Zodanig dat ik mijn tijd niet meer hoef te besteden aan het piekeren of ik misschien iets vergeten heb. GTD-bedenker David Allen legt dat (en de rest van de methode) nog eens duidelijk uit in dit interview (MP3).
Omdat zelfs ik niet altijd een computer bij de hand heb, is het goed om ook een papieren oplossing te hebben. En van Ann-Christin kreeg ik een setje Moleskine notitieboekjes. Geweldig! En toevaligerwijs gebruikt deze GTD-op-papier-gebruiker diezelfde Moleskine-producten. Ik voel me een Patrick Bateman met zo'n nadruk op merkproducten voor alledaagse zaken... maar ze zijn precies wat ik nodig heb. Bedankt Ann-Christin!
We proberen een tripje te plannen naar St.Petersburg. Da's niet zo eenvoudig als naar veel andere bestemmingen - zo moeten we prijzige visa's hebben om Rusland binnen te komen, en lijken er allerlei andere geschreven en ongeschreven regels te bestaan. Het lijkt erop dat het Grotere Doel - zoveel mogelijk toeristen lokken - ondergeschikt is aan het kleinere doel van allerlei mensen die hier en daar een beetje geld verdienen door het toeristen een beetje moeilijk te maken... Vooralsnog gaat het echter voorspoedig, door het via een 'middleman' te regelen die weet hoe het Russische systeem bespeeld dient te worden.
nederland o nederland
HELSINKI - Ik ben weer terug in Helsinki na een kort bezoek aan Nederland. Afgelopen donderdag vlogen we naar Amsterdam, en brachten de avond door bij mijn zus in Den Haag. Erg leuk om elkaar weer te zien, vooral mijn nichtjes ook, die groeien als kool... Maar mijn naam ('Didi') nog niet vergeten zijn :-) We werken ook nog wat aan het lied voor mijn vader, die immers zondag zijn verjaardag viert.
Vrijdag zijn we bij de uitreiking van de Jong Talent 2006-trofee van ArtOlive, de internetgallerie van mijn andere zus. Het was een fraaie tentoonstelling, met als winnaar Floris Kaayk, die interessante animatiefilms maakte - eentje over elektrische insecten (QuickTime).
Na het nodige B Ram bier (Flash alert) kwamen we aan op de nieuwe VT-Wonen-waardige woonboot van mijn zus, waar we geen gat in de dag sliepen, vanwege de kinderen... en na wat Albert Cuyp vertrokken we naar mijn vader, in het fraaie Hellendoorn. Daar werd het niet erg laat, want zondag werd een drukke dag!
Zondag was het dan zover: het feest ter ere van mijn vaders 65e verjaardag. Een brede variëteit van ooms, tantes en allerlei mensen die mij nog kenden... leuk. Wel vaak hetzelfde verhaal vertellen natuurlijk. Waarom iedereen in Finland zelfmoord pleegt. Of Fins op Russisch lijkt. En waneer ik weer 'terug' kom. Huh?! Maar het was een leuk feest, met als hoogtepunt het smartlappenkoor. Nou ja, het echte hoogtepunt was natuurlijk het lied dat ik met mijn zussen zong voor mijn vader. Ik was niet zo goed bij stem, en overstemde mijn zussen een beetje. Maar het was goed gemeend, en mijn vader kon het bijbehorende cadeau (een bootreisje met ons, volgend jaar mei) zeer waarderen.
Maandag hielpen we met opruimen, en werkten we aan het vader-zoon gevoel door het gezamenlijk verslepen van zware meubelstukken. Geweldig. Na een lunch vertrokken AC en ik naar Amsterdam, moe maar voldaan.
Dinsdag was onze laatste dag in Nederland. We bezochten het Rijksmuseum (nou ja, het deel dat open was). Erg mooi. Pas als toerist leer je de schoonheid van (sommige dingen in) het eigen land echt te waarderen. We sloten de middag af met wat Amsterdamse terrasjes, en haalden het vliegtuig net. Mijn nieuwe schoenen bewezen ons goede diensten zodat we nog net op tijd die slurf in konden springen.
alankomaat
HELSINKI - Martin W. is vertrokken voor 4 weken Namibië, het op vijf na dunbevolkste land ter wereld (hekkensluiter Groenland is nog zo'n 100 maal dunner bevolkt), om daar hopelijk niet door de leeuwen te worden opgegeten... En ik ga morgen naar Nederland, het op 22 na dichtstbevolkte land (winnaar Monaco is nog bij 50 maal dichter bevolkt).
Ik heb d'r zin an. Het is bijna een half jaar geleden dat ik voor het laatst in Nederland was; ik ben benieuwd of er veel veranderd is - nou ja, vla, stroopwafels en frikandel-speciaal zal er nog steeds wel zijn...
En ja, mijn Inbox is nog immer leeg (tenminste toen ik kantoor verliet), en mijn ToDo (die ik hernoemd heb in NextAction), is ook leeg. Dat betreft dan mijn e-mail. Ik heb nog wel enkele niet-e-mail actiepunten. Maar hopelijk kan er morgen enkele afvinken. Observatie: het afvinken van todo-items is zo'n goed gevoel, dat ik uitgevoerde, maar ongeplande items eerst nog aan de lijst toevoeg om ze daarna direct af te vinken :-)
getting things done - inbox
Ik ben (zoals gezegd) begonnen met een klein getting things done (GTD) experiment. Werkt de methode voor time-management of niet? Na een week valt nog niet al te veel te concluderen natuurlijk, maar het lijkt best goed te functioneren. Ik heb veel werk kunnen verzetten, en met name ook een aantal oudere, zeurende kwesties weten op te lossen. Mijn methode is gebaseerd op de GTD-methode van David Allen, en een aantal interessante artikelen op 43 Folders. Ik heb de methode toegepast op mijn taaklijst (todo-list), en mijn e-mail - en vandaag ga ik in op dat laatste.
Ik krijg dagelijks heel veel mail. Ik probeer heel veel dingen al automatisch te filteren, maar er blijft nog veel over. Tussen de dertig en vijftig e-mails. En aangezien ik niet alles in een dag verwerken kan, groeit die Inbox natuurlijk snel. Een steeds grotere lijst; ik kan natuurlijk wel weer automatisch alle mail ouder dan, zeg, twee weken uit mijn Inbox verwijderen, maar dan ik heb nog steeds twee weken e-mail, en misschien mis ik dingen. En de lange lijst doorkijken op zoek naar mails waarmee ik nog iets moet doen, kost steeds meer tijd...
Maar met de nieuwe methode gaat het als volgt (met dank aan InboxZero):
Uitgangspositie is een lege Inbox. Als die er nog niet is, is Email-DMZ een interessant artikel. Het volgende recept werkt ook best op een volle Inbox, maar duurt dan wat langer...
- Bekijk minstens eenmaal (maar liefst vaker) per dag Inbox. Voor elke mail bepaal nu of deze:
- Een duidelijke actie vereist (beantwoorden of iets anders), als dat zo is
- Als de actie minder dan twee minuten kost (bijv. een kort antwoord "ja, da's goed"): doe het direct;
- Als de actie nu uitgevoerd kan worden (maar minder dan twee minuten kost), verplaats 'm naar 'ToDo'
- Als de actie pas later uitgevoerd kan worden (wacht nog op iets anders, bijvoorbeeld), verplaats 'm dan naar de folder 'Uitgesteld'.
- Geen actie vereist, maar informatie bevat: verplaats naar archief (een hiërarchie van folders)
- Rommel is: direct verwijderen
- Een duidelijke actie vereist (beantwoorden of iets anders), als dat zo is
- Het echte werk staat nu in 'ToDo', verwerk deze wanneer dat mogelijk is
- Bekijk eenmaal per dag de 'Uitgesteld'-folder, en bekijk of er dingen zijn die nu wel uitgevoerd kunnen. Verplaats die naar 'ToDo'.
Alle mails die ik verstuur, en waarop ik een antwoord verwacht, sleep ik van de folder 'Verzonden' naar de folder 'Wachten...', en zo kan ik eenvoudig zien wie ik na enkele dagen nog een herinnering moet sturen... Als ik het antwoord ontvang, sleep ik het bericht terug naar 'Verzonden'.
Zo gaat mijn methode - ik ben 'm nog wat aan het fine-tunen, maar vooralsnog werkt 'ie erg goed. Ik ben productiever, en sneller.
Er zijn nog wat aspecten die aandacht verdienen - zoals welke mail in 'ToDo' te kiezen om te verwerken. David Allen suggereert:
- Context
- Beschikbare Tijd
- Beschikbare Energie
- Prioriteit
Ik heb nog wel een aantal vragen, zoals hoe ik dit kan integreren met mijn todo-lijst, en hoe ik kan voorkomen dat mijn 'ToDo'-folder de mestvaalt wordt die Inbox voorheen was. Maar met een paar weken heb ik hopelijk voldoende geëxperimenteerd om daarop het antwoord te vinden.
Een volgende keer beschrijf ik mijn (vergelijkbare) methode voor mijn todo-lijst.
tallinn
HELSINKI/TALLINN - Dit weekeinde ging ik naar Tallinn voor een ontmoeting met (de tegenwoordig blogloze) Jorn. Een Baltische GNOME-2.16 release party, zeg maar. Tallinn is 80 kilometer verwijderd (twee uur varen met de snelle boot) van Helsinki, en is een populaire weekendbestemming. Estland is veel goedkoper dan Finland, hoewel het verschil kleiner wordt. Maar alcohol, onderkomen en eten is nog steeds zeker de helft voordeliger.
We lunchten en dineerden - en bekeken daartussen de resten van een klooster ten noorden van het centrum (Pirita). En de resten van de brug naar Helsinki - een prestigeproject uit het Sovjet-tijdperk. Jorn weet een anekdote over ongeveer elke cm2 in Estland - erg interessant.
's Avonds gingen we stad in voor een dosis bruisend nachtleven. Je kunt er goed uitgaan. Finnen kwamen er altijd al veel, maar tegenwoordig zijn er ook veel groepen Britten voor hun stag night resp. hen night, die bij voorkeur in ondergoed of kleding van religieuze aard plaatsvinden. Beetje vervelend.
Wij lieten ons de feestvreugde natuurlijk niet ontnemen, en kwamen terecht in Club Hollywood in het Sõprus gebouw. We verwachtten een soort disco, maar er speelde een band ('Winny Puhh'). In hun ondergoed en met Kiss-make-up. En met harde rock en een krijsende zanger (in het Ests). En het publiek vond het prachtig. Vooral toen ook nog een kwartet zeer schaar geklede danseressen opdook, met grote lakleren laarzen natuurlijk... (sorry, geen foto's...)
Zo ging het de hele avond verder - vrolijkheid alom. Behalve op het toilet. Het 'urinoir' bestond uit een grote pisbak van een transparant materiaal. Het spoelde niet door, zodat de bak al snel gevuld was met honderden liters pis. En net toen ik weer een bezoek bracht, kwam de bak los van de muur(!), en een urinetsoenamie storte zich bijna op mij. Ik kon gelukkig het meeste ontwijken, maar beschadigde daarbij mijn scheenbeen - een flinke schaafwond. (Maar het was het soort avond waarbij je dat pas de volgende dag bemerkt). Het toilet zag er daarna wel uit als Bangladesh, en ik maakte me uit de voeten...
Na de harde rockklanken, gingen we om een uur of vier nog wat wodka drinken bij kelderbar 'Levist Väljas', en daarna kan ik me niet veel meer herinneren, behalve dat ik om 10 uur 's ochtends semi-gekleed wakker werd in ons hostel.
Op tijd nog voor mijn ferry terug naar Helsinki, waar Ann-Christin mij opwachtte in de haven, en we lunchten bij het charmante Delicato... een geslaagd weekend. En het volgende is in Nederland.
linkorama
- Ik ontdekte LinuxChanges bij KernelNewbies (zoals ik...) die een zeer interessant overzicht geven van alle nieuws in de huidige en volgende kernelversies, en met links naar gedetailleerde beschrijving van alle nieuwigheden;
- 'personal productivity': 43 folders
- de allernuttigste Firefox-extension: ScrapBook - bewaar (delen van) webpagina's, inclusief plaatjes etc., met zoekfunctionaliteit.
- Hilarisch: Nightwish - the misheard lyrics
getting things done
HELSINKI - Maandag.
Ik heb het weer behoorlijk druk - de onophoudelijke stroom e-mails, telefoontjes, vragen en vergaderingen. Niets onverwachts, natuurlijk. Maar ik probeer een beetje time management toe te passen om de stroom te kanaliseren. Ik schijn de laatste te zijn die Getting Things Done ("GTD") ontdekt; ik heb het gelijknamige boek van David Allen gelezen, dat een methode beschrijft om tijd effectief te besteden.
Volgens de methode wordt veel tijd verspild met het kiezen wat de 'next action' is, en aan het zich zorgen maken dat men iets vergeet. Door de taken te verdelen in verschillende lijsten van (a) direct uitvoerbare zaken, (b) en dingen voor later, schijnt men zeer efficiënt te worden.
Een ruwe weergave van de methode is als volgt:
- verzamelen ('collect')
- verzamel alles wat je aandacht eist in een of meerdere lijsten ('bucket')
- leeg (verwerk) deze 'buckets' tenminste eenmaal daags
- verwerken ('process')
- verwerk van boven naar beneden door je bucket(s)
- voor elk item, bepaal of het een actie vereist:
- indien ja:
- doe het (indien het <= 2 minuten kost), of
- delegeer het aan iemand anders, of
- stel het uit tot later
- indien nee:
- sla het op ter informatie, of
- gooi het weg als het niet belangrijk (meer) is, of
- sla het op voor een mogelijk latere actie
- organiseren ('organize').
- de items die nu aandacht vereisen (de ja/3 items van 'process') worden nu verdeel in 4 lijsten:
- volgende acties ('next actions'); bepaald de eerstvolgende actie, geordend naar waar/wanneer ze gedaan moeten worden;
- projecten - alle acties die uit meerdere stappen bestaan;
- wachtrij - alle acties die op iets of iemand anders wachten
- ooit/misschien - dingen die je ooit nog eens wilt doen ('Chinees leren')
- de items die nu aandacht vereisen (de ja/3 items van 'process') worden nu verdeel in 4 lijsten:
- evalueren ('review')
- minstens eenmaal daags dienen de 'volgende acties' geëvalueerd te worden;
- minstens eenmaal per week moeten alle lijsten (van de vorige stap) geëvalueerd worden, en eventueel verplaatst te worden naar 'volgende acties'
- doen ('do')
- voer nu de 'volgende acties' uit!
opladen
HELSINKI - Weekend - een rustige zaterdagmiddag. Na het traditionele bierdrinken-met-collega's op de vrijdagmiddag, ging het feest verder met bier + schnaps in Karl Johan en bier in Molly Mallone's... de precieze gebeurtenissen zijn onduidelijk, maar er is fotografisch materiaal aangetroffen met nachtelijke acrobatiek...
Eindelijk, eindelijk lijkt de herfst dan toch aangebroken in Finland. De zomer van 2006 moet wel de warmste zijn sinds... ooit. Nou ja, klimaten hebben de neiging te veranderen. Toch was ik een beetje verbaasd bij het lezen van het Wikipedia-artikel over Precolumbiaanse transoceanische contacten. De Romeinen berichten over een schip met 'Indianen' dat in Gaul (Frankrijk, waar de Romeinen heersten; behalve dan in een kleine dorpje...), nadruk van mij:
"Metellus Celer recalls the following: when he was Proconsul in Gaul, he was given people from India by the king of the Sueves; upon requesting why they were in this land, he learnt that they were caught in a storm away from India, that they became castaways, and finally landed on the coast of Germany. They thus resisted the sea, but suffered from the cold for the rest of their travel, and that is the reason why they left."Hmmm.....It is unclear whether these castaways may have been people from India or Eastern Asia, or possibly Native Americans. Edward Herbert Bunbury suggested they were Finns. This account is open to some question, since Metellus Celer died just after his consulship, before he ever got to Gaul.
(bron: Wikipedia)
neue klamotten
...en zaterdag verraste Ann-Christin mij met nieuwe kleren. Was het zo slecht gesteld met mijn garderobe? :-) Ik ben in ieder geval erg blij met mijn nieuwe broeken, boxers, overhemd, pullover en sokken. En ik hoefde er zelfs niet voor te winkelen... Spitzenklasse.'s Avonds bekeken we het vierde seizoen van Coupling, een BBC-serie met over de lotgevallen van zes vrienden -- inderdaad, een soort Friends.
gstreamer
gstreamer is geweldig. Zoals bekend is gstreamer een framework om audio/video te bewerken (Jono Bacon geeft een goede introductie).Een van de zeer nuttige tools van het gstreamer-framework is gst-launch: een programma om op de command line een 'pipeline' te definiëren om mediadata te bewerken. Ik kreeg een directory vol met Musepack (.mpc) bestanden. Voor mijn portable muziekspeler wilde ik graag Ogg/Vorbis-bestanden. Geen probleem:
$ find -name '*.mpc' -exec gst-launch filesrc location=\{\} ! musepackdec ! audioconvert ! \ vorbisenc ! oggmux ! filesink location=`basename \{\} '.mpc'`.ogg \;En alle .mpc worden omgezet in oggs. Excercise for the reader: de aanroep van basename gaat niet goed met bestandsnamen met spaties - los dit op :-)