Τὰ εἰς ἑαυτόν

modest
Dit weekend is AC in Keulen, zodat ik maar wat ben gaan hacken op modest. Nadat we zo'n twee maanden in 'cathedral-mode' gewerkt hebben, heb ik de publiekelijk beschikbare code geactualiseerd, en dat zal nu ook beter gaan, dankzij wat scripting. Het is om diverse redenen helaas nodig om verschillende repositories te gebruiken.de chinese kamer

Volgens Searle hebben we een heel ander soort computers nodig voordat ze echte intelligentie kunnen ontwikkelen, maar hij blijft nogal vaag over hoe we dat dan zouden moeten doen. Zijn betoog dat een computer equivalent met een Turing Machine nooit intelligentie zou kunnen ontwikkelen is dan wat vreemd. Hoe zou een post-Turing machine (niet te verwarren met een Post-Turing machine er dan uit moeten zien. Ik zie eerder dat een zeer complexe machine (maar uiteindelijk gewoon een Turing-machine) uiteindelijk een vorm van intelligentie zou kunnen ontwikkelen - in de komende twee eeuwen. Blijft alleen nog dat probleempje over of zo'n machine een ook een 'ik'-gevoel kan vormen...
Oh, en voor de volledigheid, ik worstelde me ook nog door Great Battles of the Ancient World en de wel zeer wijze levenslessen in Τὰ εἰς ἑαυτόν ('Meditiaties') van keizer-filosoof Marcus Aurelius. Hij is een ware stoïcijn - oftewel een aanhanger van een gedachte dat je je geen zorgen moet maken om de buitenwereld (dat wil zeggen, alles buiten je eigen geest). Het gaat om de zuivere gedachten, en het uitbannen van passie, emotie etc., omdat die de zuivere rede vertroebelen. Men probeert deugdzaam te leven, maar wanneer dat door personen of omstandigheden onmogelijk wordt gemaakt, dan is dat geen reden voor negativiteit: uw slechtheid beinvloedt mijn goedheid niet. Ik heb geen directe plannen om me tot de stoïcijnse levensfilosofie te bekeren, en zeker niet om emoties uit te bannen, maar er schuilt toch veel waardevols in deze Meditaties.
man met de hamer

Mijn zelfvertrouwen werd daardoor natuurlijk niet aangetast. Vlak voor drieën stonden we voor de startlijn, duizenden opgepompte atleten. Uit de luidsprekers schalde Lordi - Hard Rock Hallelujah, de spanning verder opvoerend. En toen begon het.
Het weer was perfect, ik voelde me geweldig, en ik had mijn collectie meest opzwepende strijdliederen op mijn MP3-speler. Het ging geweldig, en ik haalde menigeen in. Toch rende ik niet sneller dan verstandig, zo dacht ik. Het leek een natuurlijk tempo. Tot een kilometer of 12-13 ging het allemaal tamelijk ontspannen. Daarna ging het een tikje langzamer, maar nog steeds alleszins goed, tot aan kilometer 17. De man met de hamer. We omcirkelden een meertje, en ik kreeg plots een stekende buikpijn... natuurlijk liep ik verder, maar daarna was het beste er wel van af. De laatste kilometers leken steeds langer te worden, totdat ik eindelijk kilometer 19 bereikte.
Met de finish bijna in zicht, schraapte ik mijn laatste energie bij elkaar, en rende uiteindelijk het Olympische Stadion binnen. Enkele bekenden zorgden voor de noodzakelijk ondersteuning, en ik bereikte de finish. Woohoo!
Ik dronk wat en ik at wat, maar voelde me nogal beroerd. Zo beroerd heb ik me in geen jaren gevoeld. Ann-Christin hielp me naar huis, waar zelfs het staand douchen teveel bleek. Buahh. Gelukkig, na een uurtje of twee slapen voelde ik weer goed; de benen nog wat vermoeid, maar weer in staat om een Eurovision-party bij te wonen.
Moraal van dit verhaal? Hmmm... mijn theorie is dat ik te hard van start gegaan ben, en harder liep dan goed was. De volgende keer zal ik wat meer op de techniek vertrouwen om mijn tempo bepalen. Inderdaad, de volgende keer, want het is toch een bijzonder goed gevoel om met zovelen die 21098 meter af te leggen.