DEN HAAG - 7°C hier, en zelfs in Helsinki vriest het nauwelijks.
helsinki
Helsinki?! Ja - het gaat door, vanaf volgend jaar werk ik voor de R&D-afdeling van Nokia in Helsinki, Finland. Ze (eh, we) maken allerlei leuke apparaatjes met Linux enzo, en ik ga me o.a. bezighouden met mail en messaging.Tja, het is tijd het vaderland te verlaten, en mijn, eh, licht te laten schijnen over de subarctische duisternis.
Ik moet me maar een beetje inlezen, in Finland, Helsinki (waar ze uiterst snelle bussen hebben ;-), de Finse taal, toeristische dingetjes. In het weekend zijn Stockholm en Tallin dichtbij via de boot. Voor het laatste nieuws is er gelukkig de Helsingin Sanomat in het Engels, en Six Degrees (die ze wellicht beter Minus Six Degrees hadden kunnen noemen...). Ik ben al een beetje bekend met de Finse muziek, zoals Sonata Arctica en Nightwish. En ik ga me maar een beetje verdiepen in Sibelius, de beroemdste klassieke componist (Finlandia).
Ik hoop maar dat het leven er niet al te depressief is; het WHO zelfmoordcijfer onder mannen is wel bijna tweeënhalf maal zo hoog (32,2 per 100.000) als in Nederland. Vrouwen plegen veel minder vaak zelfmoord... In de landen van de voormalige Sovjet-Unie is het allemaal een stuk beroerder overigens, met een topper van 80,7 voor Litouwen.
sendxmpp
Mijn programmaatje sendxmpp doet het ook prima; ik krijg behoorlijk wat reacties, en een toenemend aantal mensen gebruikt het (MartinH!) bij hun software. En iemand in Planet Apache ontdekte het ook. Toegegeven, nadat ik het programma had geschreven, ontdekte ik dat het idee niet helemaal origineel was. Dus heb ik de features van soortgenoten (TLS, chatrooms) ook geïmplementeerd, zodat ik in ieder geval de featurelist-checkbox-competition kan winnen...Ik wil er eigenlijk nu geen extra features meer aan toevoegen; maar wellicht wat andere tools die het gebruik nog eenvoudiger maken. Bijvoorbeeld, integratie met monit (om servers in de gaten te houden) of een agent om online-dingen bij te houden (Debian security update, nieuwe kernel versie, nieuwsflits, ...)
HELSINKI/DEN HAAG - Ik ben weer terug in Den Haag na mijn bezoek aan Finland, waar het een graad of 7-8 vroor. Brrrr. Voor de Finnen zelfs wat het natuurlijk allemaal nog niet zo indrukwekkend, maar het is zaak je goed in te pakken!
finland
Donderdag was het tijd voor een psychologisch onderzoek - en in het Finse woord voor "Pieter Baan Centrum" is assessment center. Na de testjes patroonherkenning, en nog wat andere standaard dingetjes was er een groepsopdracht. Ik probeerde me een beetje bescheiden op te stellen in een nogal passieve groep, wat ten dele lukte. Ik was niet erg onder de indruk van de kwaliteiten van wat HR-medewerksters bij probleemanalyse. Nou ja. Tenslotte nog een gesprek met een matig Engels sprekende psycholoog, met wat standaardvragen (en dito antwoorden).Vrijdag had ik wat gesprekken bij het Nokia R&D lab. Dat ging ook wel aardig, ik was wel een beetje overdressed; nou ja, da's beter dan het omgekeerde. In het lab werkte een grote verscheidenheid aan nationaliteiten, Fransen, Finnen, Japanners en een groep Indiers met de karakteristieke zweet + curry geur; hopelijk valt dit niet onder het NDA. De gesprekken verliepen goed, en het is duidelijk dat ik de baan kan krijgen als ik 'm wil. 15 december beginnen. Wil ik dat ook? Hmmm.... Ik moet hard nadenken.
Natuurlijk, de baan is erg interessant, en ik moest toch al verhuizen, maar ik ben nog niet helemaal overtuigd van de stad Helsinki. Niet een erg mooie stad, en ook niet erg levendig. Ik kan me voorstellen dat je een kernel ofzo gaat schrijven als je daar woon! Diep nadenken.
lees
De dondere avonden besteedde ik aan lezen; ik las (zoals gezegd) Geert Maks De eeuw van mijn vader, over de Nederlandse en -Indische geschiedenis van de 20e eeuw, en Jung Changs Wilde Zwanen die hetzelfde doet over China. Beide erg interessant. Beide semi-biografische boeken weten vanuit het oogpunt van persoonlijke belevenissen de gebeurtenissen levend te maken, zoals de Politionele Akties en de Culturele Revolutie.HELSINKI - Vanmiddag ben ik aangekomen in Helsinki, na een saaie vlucht van iets meer dan twee uur. Natuurlijk verwachtte ik geen ontvangstcomite, maar er stond iemand met een bordje Holiday On Ice... Bijna was ik meegegaan. Maar goed, ik heb een taxi genomen naar het Radisson Sas hotel. De taxichauffeur sprak even goed Engels als zijn gemiddelde Bangkokse collega, maar daar houdt de vergelijking met die stad op - het vriest hier tussen de 5 en 10 graden. Niet zo koud dat de oren van je hoofd vallen, maar een stuk kouder dan in Den Haag. Ik hou er wel van.
De taxirit van circa 30 minuten leverde een blik op de Finse hoofdstad - in dat halve uur heb ik werkelijk geen een enkel mooi gebouw gezien. Allemaal van die portiekflats van een verdieping of vijf. Het ziet er allemaal goed onderhouden uit, maar niet erg opwindend.
Ik heb net gegeten, en heb bij Geert Maks De eeuw van mijn vader uitgelezen, ik ga zo naar mijn kamer om die laatste honderd pagina's af te werken.
Morgen heb ik de hele dag een of andere assessment, waarbij ik moet aantonen dat ik geestelijk stabiel ben, een IQ heb van boven de 70 en nog wat andere, minder belangrijke, kwaliteiten bezit. Dat wordt interessant.
DEN HAAG - 10°C. Bewolkt maar met een zonnetje.
Morgen vlieg ik naar Finland voor wat besprekingen met Nokia - ik ben benieuwd. Of, zoals de Finnen zeggen: ?! Wat zeggen Finnen?? Hopelijk kan ik wat foto's maken.
smaak
Paul Graham schrijft over smaak bij het ontwerpen van dingen, in het bijzonder software:Saying that taste is just personal preference is a good way to prevent disputes. The trouble is, it's not true. You feel this when you start to design things.Tja, Alexanders Quality without a name, ook al uitgewerkt in Pirsigs The Art of Motorcycle Maintainance.
Laat ik proberen mijn goede smaak te gebruiken bij het ontwerpen en onderhouden van mijn eigen software.
Mijn eigen projectjes zijn behalve nuttig voor anderen, met name bedoeld om er wat van te leren. Vandaar ook mijn fascinatie met het toepassen van allerlei uitgebreide theorieën op programma's van een slechts paar honderd regels. Mijn huidige projectjes zijn grotendeels af. ttb kan nog wat GUI-liefde (smaak!) gebruiken, sendxmpp nog wat kleine dingetjes, en gnuvd is al tijden in onderhoudsmodus.
Ik probeer deze programma's binnen afzienbare tijd tot versie 1.0 te laten komen. En weer eens wat nieuwe interessante ideeën te verzinnen!
misc
Bereken de lichtsnelheid met chocola en een magnetron. Spoiler: de snelheid is 299792458 meter per seconde - per definitie. De meter is afgeleid is van de lichtsnelheid, niet andersom.DEN HAAG - Slechts 3 graden; maar het is droog en een zonnetje kruipt langzaam over de daken omhoog.
Vanmiddag ga ik naar Hellendoorn, zodat ik morgenochtend mijn paspoort kan afhalen. Verder weinig nieuws - hoe deprimerend.
nog meer software
Donderdagavond heb ik grotendeels besteed aan wat extracurriculaire activiteiten; maar vrijdag was er wer tijd om wat aan mijn software te werken. Ik las dit artikel over OSS desktop software. De meeste ideeën in het artikel kan in onderschrijven. Maar de raad om de 'Back'-knop in een browser groter te maken dan de 'Forward'-knop, tja. Het is misschien wel waar, maar het ziet er zo lelijk uit... Gebod 5: Het Oog Wil Ook Wat.Ik ben wat aan het spelen met de UI van ttb, mijn teletekst-browsertje. Er zijn stemmen die oproepen om Favorieten toe te voegen aan ttb. Maar ik vind dat eigenlijk een onzinnige toevoeging. Ik heb als je getallen typt, komen die automatisch in het juiste invulvakje terecht, dus 101[Enter] geeft het laatste nieuws, daarvoor hoef je je muis niet bewegen. Dit doet de officiële teletekst-client ook, zo ontdekte ik, maar die biedt toch niet de handige een-toestbediening die ttb biedt; ik hou nu eenmaal graag mijn handen op het toetsenbord. Ik wil best 'power'-features toevoegen, zolang die het leven van 'gewone' gebruikers maar niet moeilijker maken.
Gentoo-ontwikkelaars hebben me gevraagd om sendxmpp een beetje te masseren, zodat zij het kunnen gaan distribueren. Dat heb ik gedaan, versie 0.0.4. Ik ontving nog wat aardige reacties uit diverse verre plekken (zoals Polen), waar ze sendxmpp met succes inzetten. Prachtig - niets is zo fijn als bier drinken in de kroeg in de wetenschap dat ergens in de wereld je software het het leven van mensen een beetje makkelijker maakt ;-)
Ik ben nog bezig enkele andere projectjes een beetje af te stoffen en opnieuw uit te brengen. Binnenkort!
Python-geheugengebruik is griezelig.
DEN HAAG; bewolkt.
Goede berichten uit het Hoge Noorden; volgende week ga ik er naar toe, inshallah. Meer informatie volgt later.
im
Vandaag heb ik een nieuwe versie uitgebracht van sendxmpp, mijn programma om het versturen van XMPP (Jabber) berichten zo eenvoudig te maken als mail(1). Belangrijkste nieuwe feature is de mogelijkheid om berichten naar chatrooms te sturen. Stel je voor, alle mensen een team zijn ingelogd in dezelfde chatroom; daar kunnen ze natuurlijk overleggen, maar met sendxmpp kunnen ook eenvoudig CVS-commitberichten naar de chatroom worden gestuurd. Dit wordt nu al gebruikt, zo heb ik vernomen van een gebruiker.Een open en uitbreidbaar IM (Instant Messaging) raamwerk zoals XMPP/Jabber maakt hele nieuwe dingen mogelijk. De meeste mensen kennen IM alleen via het chatten met MSN-Messenger of Yahoo-Messenger, maar er is zoveel meer mogelijk. Ik denk dat zeker 5% van het emailverkeer en webverkeer beter, sneller, efficiënter via IM zou kunnen verlopen - het is aan softwareontwikkelaars om hun verbeeldingskracht te gebruiken. Chatten is een leuke toepassingen, maar slechts het begin! XMPP/Jabber biedt een open en uitbreidbaar platform waarop ontwikkeld kan worden - net zoals op HTTP/WWW.
something wicked this way comes
Ik ben wat aan het luisteren anaar de muziek van het Engelse Porcupine Tree (ontstaan als verzinsel), het Amerikaanse Redemption, Steel Prophet uit Denemarken en de Zweden van Crystal Eyes en Lost Horizon (stoere foto jongens - en ze zoeken nog een zanger!), en lees hun Metal Call:Those who have heard the call of honour for the very first moment and awoke the fighting spirit, will understand the meaning of the words above. The Era of Thunder has returned to earth just like a lighting to spread judgement into the mortal plagues.Amen!Thus is the mission of this realm of storm which was conceived not only to be a place dedicated to a great magical band. This is a total alliance within the Force to align the powers of steel and fly on wings of war once again. To canalise the deepest energy of True Metal and rise the supreme ego. To be a revelational energy for the Lost Ones!
Toch klinkt Lost Horizon best aardig, maar niet zo goed als Redemption. Maar, ja Redemption heeft dan weer minder stoere foto's. Zo is er altijd wat.
misc
Een leuke video van Enlightenment, versie 0.17, die ooit uit zal verschijnen.DEN HAAG. 10 graden.
Ik overweeg mijn blog de splitsen in een technisch en een non-technisch deel, met het technische deel in het Engels; dan worden niet-technici niet steeds lastig gevallen met de computer-alfabetsoep, en technisch ingestelden niet meer met mijn persoonlijk ontboezemingen. Daarvan zijn er de laatste tijd ook niet zoveel geweest natuurlijk; m'n leven is ook maar saai natuurlijk.
Voorlopig schrijf ik alles nog maar even in deze ene 'blog'. Excuses voor de irrelevante inhoud (wat dat ook zijn moge).
skype
Eerder had ik het al over Skype. Er is nu een nieuwe versie (0.92.0.12) uitgebracht voor Linux (closed-source, alleen voor x86). De GUI is licht verbeterd, en er schijnen wat bugs verholpen te zijn. De GUI is natuurlijk nog steeds een Qt-app; ik heb in ieder geval de versie met dynamisch gelinkte Qt werkend gekregen.Voor Windows is een API uitgebracht om vanuit andere programma's met Skype te communiceren (nou ja, 'API', het is een tekstgebaseerd communicatieprotocolletje). En voor de Linux-versie zijn ze die op dit moment aan het testen. De Linux-API werkt met behulp van DBUS, de nieuwe hippe manier om applicatie met elkaar te laten praten. DBUS wordt nog niet zo heel er veel gebruikt, en is tamelijk experimenteel. Maar op dit moment is het de enige manier om verschillende desktopomgevingen (GNOME, KDE en nog wat kleinere) te ondersteunen.
Een andere manier zou natuurlijk zijn om gewoon een libskype.so te maken met een normale C of C++ API; maar om onduidelijke (nou ja...) redenen willen ze dat de Skype GUI draait, en dat je daarmee communiceert. De API lijkt ook niet rijk genoeg te zijn om je eigen GUI te maken voor Skype; jammer.
misc
Een KDE-ontwikkelaar schrijft:This behavior finally got annoying enough that I put some gloves on, dug down deep, closed my eyes, and massaged some GNOME code.En nog meer nieuws:The good news is, I lived. I have survived to tell the tale.
The bad news is, it was scary. And I feel sort of dirty.
- Coca-cola als pesticide
- Bevers maken dam van gestolen geld
- Zoek Hitler
- De Andere Teletekst
- Speel voor rechter (waarschuwing: Flash)
DEN HAAG - 4C. Gelukkig heb ik mijn winterjas binnen handbereik!
nieuws
Eindelijks weer eens wat tijd om wat te schrijven... Het was een enerverende week. Het land lijkt vol met terroristen. En nu ook nog Sinterklaas. Ik heb niet zo veel toe te voegen aan alles wat er al gezegd is. Woensdag stond ik vlak bij het 'bewuste huis', in het Haagse Laakkwartier, en de bewoners hadden al allerlei creatieve oplossingen bedacht om het terrorisme te bestrijden. President Bush blijkt een opvallende come-back te hebben gemaakt. Gelukkig is 99% van de moslims tegen terrorisme, zodat er niet meer dan tienduizend extremisten rondlopen.Ikzelf ben nog steeds bezig met wat interessante dingen; ik kan er nog niet zoveel over zeggen ;-), maar het begint er steeds beter uit te zien. Ik heb wat gewerkt aan wat projecten, wat C, Perl, Python en PHP geschreven. Ik ontving ook bedankjes van wat gebruikers van mijn software, altijd leuk. Een Amerikaans bedrijf blijkt nuttig gebruik te maken van mijn sendxmpp programma - ze gebruiken het om de mensen in het ontwikkelteam een Instant Message te sturen bij CVS-commits. En ik kreeg er meteen een patch bij, voor SSL/TLS-ondersteuning.
Een bliksembezoek aan Hellendoorn, voor mijn winterjas, en voor het aanvragen van een vers paspoort. Wie weet hoe snel ik het nodig heb? :)
market maturity
Ik las een interessant artikel; "Market Maturity" beschrijft de levensloop van een produkt, vanuit het perspectief van gebruikers, het product en de ontwikkelaars:Stage | Users Want | Usability Means | Developers Focus on |
I. Raw Iron | The basic capability | The product works | Technical issues and delivery |
II. Checklist Battles | The best set of features | Having the right functions | Adding features and fixing bugs |
III. Productivity Wars | To get their work done better and faster | Easy to learn, fast, powerful | Performance support, reducing technical support costs |
IV. Transparency | Lowest cost | The product is invisible | Reducing costs or seeking new markets |
Fase 0
Ik wil daar zelf nog graag Fase 0 aan toevoegen (er is geen Romeins cijfer voor 0 ;-), namelijk de fase waarin de software nog in ontwikkeling is. Commerciële software komt meestal (hopelijk) nog niet op de markt in fase 0. Vrije software is een wat ander verhaal; release early, release often - en dat is een goede manier om wat invoer van mede-ontwikkelaars en heldhaftige gebruikers te krijgen. Met mijn hobbyprojectjes doe ik dat ook vaak, en SourceForge staat vol met "Fase-0"-projecten, die dat stadium wellicht nooit zullen verlaten.Fase I
De wat stabielere en populairdere producten weten echter fase I te bereiken; da's een fase waarin een redelijk werkend product beschikbaar is en mensen er ook wat mee doen. Vroeger werd daar vaak het versienummer 1.0 aan verbonden, maar vrije software lijkt daar een beetje allergisch voor; je moet wel heel zeker zijn van je zaak voordat je echt versie 1.0 uitbrengt (WindowMaker, gnuvd ;-))Fase II
Fase II is de fase waarin heel veel vrije software zich in bevindt. Het toevoegen van zoveel mogelijk features ("featuritis") is het doel. In tijdschriften staan vaak tabelletjes met om aan te geven of programma X wel feature Y heeft. En hoe meer vinkjes, hoe beter het programma natuurlijk... zeker voor technisch ingestelde mensen. Neem nou de X-Chat IRC-client of Pan, de Usenet-client.Ultiem voorbeeld is wel Emacs, de Editor (en zoveel meer...), met 'ingebouwde' psychiater, Tetris, en waarbij je (echt waar!) de configuratie afhankelijk kunt maken van de maanstand.
Fase III
In fase III gaat het eigenlijk over waar het om begonnen was: er voor te zorgen dat mensen hun werk sneller, fijner, beter etc. kunnen doen. Dat vereist dat de in fase II toegevoegde features nu ook bruikbaar zijn, en logisch te vinden.Het de overgang van II naar III lijkt *erg* lastig. Hoe moet je een logisch geheel maken van al die functies? Ik zie de moeite die het GNOME-project zich getroost om fase drie te bereiken. Minder instellingen. Goede defaults. It just Works. Dat is in ieder geval het doel, en met elke versie zie ik dat het wat beter wordt. Niet teveel focussen op features, maar op bruikbaarheid. Meer Apple, minder Windows, Unix.
Programma's met *heel veel vrijheidsgraden*, zoals een zsh of Emacs kunnen nooit niet 'generiek' (voor alle gebruikers) tot een 'fase III'-product uitgroeien. Maar ze bieden de mijn mogelijkheid om een soort 'persoonlijke fase III' te bereiken - de gebruiker kan ze precies aanpassen aan zijn wensen. En daarom is emacs voor mij een stuk productiever dan gedit en vrienden, hoewel die veel 'eenvoudiger', 'intuïtiever' etc. zijn.
Fase IV
Het nirvana voor software is fase IV: het product is transparant geworden - het is nauwelijks nog als een product herkenbaar.Voor marketeers in fase IV niet zo fijn; maar als ik free software voor eindgebruikers ontwikkel, moet het zo 'transparant' mogelijk zijn. Programma's moeten werken, er moeten redelijke defaults zijn, en gebruikers moeten zo min mogelijk lastig gevallen worden door een programma.ergo
Als voorbeeld neem ik mijn programmaatje ttb. Het concurreert met de officiële teletekst browser van de NOS. Die hebben geprobeerd hun programmaatje zoveel mogelijk te laten lijken op Internet Explorer, zo lijkt het. En dat leidt tot een belachelijk aantal knoppen. 'Favorieten'?! Een 'Stop'-knop?! te nemen - ik haal alles behalve de essentiële knoppen weg. Ik heb geprobeerd de titelbalk ook weg te halen, maar dat zag er wat lelijk uit, en bovendien wordt het verplaatsen van het venster misschien wat lastiger (nou ja, alt + muis).Zitten er nu geen leuke ideeën in de officiële client? Nou ja, ik kan pagina automatisch laten verversen.
Natuurlijk kan ik ook een instelling maken of er ook ververst moet worden, na hoe lang etc. En ik kan de instelling per pagina laten verschillen. Maar dat is nu precies wat ik niet wil. Minder is meer.
De PgUp/PgDown keybinding zijn wel een goed idee. (Fijntjes merk nog op dat de officiële client bijna 1 Mb meet (installatiebestand), terwijl ttb slechts 5Kb in beslag neemt (gecomprimeerd) :-) Ik wil van ttb een Fase III product maken. Het moet werken. Leuke features moeten 'transparant' zijn. Instellingen moet geminimaliseerd worden. Heeft iemand nog suggesties? Gebruikt iemand die screensaver-modus echt?!
misc
Python voor Perl-programmeurs: 1. PerlPhraseBook; 2. PLEAC.Nog wat semi-grappige links: Japan is vermoeiend. Voetbal verbroedert.
DEN HAAG - 7C; bewolkt. Druk.
tunfun
Het was een druk weekeinde; mijn beide zusters bezocht en voor oom gespeeld (4x). Zaterdag was ik in Amsterdam, bij Tun Fun, een soort super-apenkooi. Misschien wel honderd kinderen klommen, sprongen, renden, gilden - een pandemonium!i have been misunderestimated
Ik heb een nieuwe versie uitgebracht van ttb, mijn teletekstprogrammaatje. Ik heb ondersteuning voor http-proxy's geïmplementeerd (dat bleek triviaal), toetsenbordondersteuning, betere foutafhandeling en een gestroomlijnde gebruikersinterface (ook allemaal triviaal). Maar de user experience (sic) is een stuk verbeterd - ik vind het zelf fijn als ik de zaak per toetsenbord kan regelen, en die muis even met rust kan laten.Het is niet zo moeilijk features te verzinnen; hoe simpel een programma ook. Er zijn er nog een paar die ik misschien ga implementeren, zoals automatisch verversen. Maar verder moet een simpel programma gewoon simpel blijven - voorlopig dus geen ingebouwde guile ;)
Wie zelf wat met Python en GTK+ wil doen, hier is een aardige Python-Glade-tutorial.
Vader des Vaderlands |
Ik heb nog wat oude projectjes een beetje afgestoft en klaargemaakt voor de 21e eeuw; binnenkort in dit theater.
Trendgevoelig als ik ben, ben ik overgegaan op Ubuntu Linux, door in mijn /etc/apt/sources.list te zetten:
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu warty main restricted universeHet wordt niet echt aangeraden, maar het werkt bij mij in ieder geval probleemloos, en ik heb nu een glimmende Gnome 2.8 desktop :-). Ze sturen trouwens ook helemaal <blink>gratis </blink> Ubuntu-CD's naar iedereen die ze hebben wil.
misc
Met dit python-scriptje kun je html-pagina's genereren om elke browser te crashen... Elke browser? Nou, (e)links, lynx en w3m zijn veilig, zo lijkt het :-), wat betreft de grafische browsers houdt IE het het langst uit. Maar goed, een goede manier om crashes te generen, en vervolgens de fouten te verhelpen!De brief van de vrienden van Van Gogh aan Mohammed Bouyeri (nu al in Wikipedia!) is hilarisch.
DEN HAAG - Niet al te warm, maar geen regen.
Ik ben tamelijk druk met een aantal interessante dingen, waarover ik nog niet teveel ga zeggen. Een goede vuistregel (voor mij) bij het schrijven van mijn blog is dat ik meestal niet schrijf over dingen die ik mogelijk morgen, volgende week of volgende maand ga doen. De ervaring leert dat er vaak nog iets tussen komt. En daarom schrijf ik liever over wat er werkelijk gebeurt.
xfce
De machine waarop ik voornamelijk werk is er eentje van begin 2000; tamelijk oud dus, voor computerbegrippen. Nu doet 'ie het nog prima, maar als ik heel veel programma's tegelijk wil gebruiken, dan begin 'ie me toch wat al te veel te swappen. Daarom gebruik ik vaak ook Gnome-Light, oftewel XFCE. Het is allemaal wat spartaanser, maar in ieder geval past het beter in RAM. Ik kan natuurlijk ook of FluxBox of WindowMaker gaan gebruiken (zoals vroeger...). Of wat experimenteler, Ion of RatPoison...Leuk dat zoveel mensen lol hebben in het schrijven van hun eigen Window Manager; en wie weet worden er ook nuttige dingen bedacht. Maar 't kost mij wat teveel aanpassing. Ik wil wel graag mijn eigen cultuur behouden :-) (GTK+ in dit geval).
Maar goed, het zou fijner zijn als ik gewoon een wat snellere machine had. Ik ben me dan ook aan het oriënteren op een nieuwe computer. Een laptop lijkt me het handigst, gezien mijn reislust. Aangezien het waarschijnlijk meteen ook mijn normale werkapparaat wordt, lijkt het me handig minstens 512Mb aan RAM te hebben, met in ieder geval de *mogelijkheid* dat uit te breiden. Verder een een goede resolutie en veel schijfruimte om mijn muziek ook mee te kunnen slepen.
En natuurlijk om m'n eigen Wikipedia-kopie bij de hand te hebben (op dit moment 842Mb voor de gebzipte database dump -- het Jonge Woudlopers Handboek of het Transgalactisch Lifters Handboek!)
tomboy
Ik heb wat gespeeld met tomboy (ik vond een debian package), het trendy programma om ongeorganiseerde gedachtenstromen, losse ideeeën etc. te organiseren. Dat werkt door notities te maken die eenvoudig aan elkaar verbonden worden - een soort desktopwiki. En het werkt verrassend goed.tomboy is geschreven met behulp van Mono/GTK# - ook erg trendy en een beetje omstreden. Maar er zijn al wat aardig programma's geschreven met Mono, zoals de muziekspeler Muine en de RSS-lezer Blam!. Mijn actieve hobbyprojectjes zijn in C (gnuvd), Python (ttb) en Perl (sendxmpp) geschreven, maar voor mijn volgende ding ga ik Mono gebruiken. De meeste software die ik in mijn vrije tijd schrijf, schrijf ik om er iets van te leren. Daarom gebruik ik vaak verschillende programmeertalen etc.; natuurlijk niet de snelste manier om het probleem op te lossen, maar wel de leerzaamste. En een dag niets geleerd is een dag niet geleefd, tenslotte.
DEN HAAG - 8C, mist, het wordt een beetje frisjes.
nieuws
Een veelbewogen etmaal; Theo van Gogh doodgeschoten bij een moordaanslag per fiets, wat niet gemakkelijk is in een djellaba. Partiële integratie: een fiets en een uitkering. Maar hij zal zijn straf niet ontlopen, en de dader zal geen bezwaar hebben tegen de Shaira.En de door Van Gogh geliefde Bush wordt herkozen, zo inmiddels duidelijk geworden. Nu had ik zelf enige voorkeur voor Kerry, maar het feit de zelf-uitgeroepen 'deskundigen' in de NOS-studio hun zin niet krijgen maakt een hoop goed. Na twintig minuten en tien stemmen geteld in een of andere dwergstaat wisten ze al, zelfvoldaan, een "trend" waar te nemen.
Mijn huisgenoten hebben een huis gekocht, dat zijn rond 1 januari zullen betrekken. Er tekent zich echter een conflict af - hij wil de kater ("Nacho") niet mee naar het nieuwe huis. Natuurlijk ben ik bezorgd om het lot van Nacho, we hebben tenslotte al veel meegemaakt. Maar nee - ik ben toch niet van plan om kattenbezitter te worden, mocht dat ter sprake komen. En het pleit is ook nog niet beslecht tussen mijn huisgenoten. Ik ben benieuwd.
software
Ik ontving wat reacties op mijn software. Zo blijkt ttb geen proxy's te ondersteunen; dat wist ik natuurlijk, maar ik ga de ondersteuning toevoegen. Ik ben een groot voorstander van software die het gewoon doet. Ik ben best bereid tijd te besteden aan het fine-tunen van ~/.emacs of ~/.zshrc, maar programmaatjes als ttb moeten zo min mogelijk knoppen, instellingen etc. hebben. Ik ga de 'bookmark'-knoppen dan ook verwijderen; teletekstpagina's hebben immers zelf al 'bookmarks' onder in beeld.Om piloot en schrijver Antoine de Saint-Exupéry te citeren:
La perfection est atteinte non quand il ne reste rien à ajouter, mais quand il ne reste rien à enlever.Dat citaat is me uit het hart gegrepen; niet dat ik me er altijd aan hou :-) maar het is zo belangrijk om dingen eenvoudig te houden. Dat geldt zowel voor het ontwerpen van dingen (van software in mijn geval), maar ook voor de de manier waarop gebruikers met software moeten werken.
"Perfectie wordt bereikt niet wanneer er niets valt toe te voegen, maar wanneer er niets meer valt te verwijderen"
Succesvolle free software is vaak goed ontworpen en geschreven - de ontwikkelaars/ontwerpers weten dat velen hun werk (de broncode) kunnen zien, en besteden daar dan ook extra zorg aan. Als het wat meer tijd kost om de code 'netjes' te krijgen, dan wordt die tijd vaak ook genomen. "Het werkt toch" is niet goed genoeg.
De gebruikersinterface blijkt erg lastig; programma's als aMule en Glade zijn nodeloos ingewikkeld om mee te werken. En veel andere programma's hebben ernstige fouten in de user interface, of gewoon teveel opties, zoals XChat.
Gelukkig wordt er tegenwoordig meer aandacht aan besteed - de GNOME Human Interface Guidelines biedt veel wijsheid op dit gebied; en niet alleen voor GNOME-ontwikkelaars. Het streven naar zo eenvoudig mogelijk neem een belangrijke plaats in. Ik denk dat FireFox de juiste keuzes heeft gemaakt; een basisprogramma dat gewoon goed werkt, en allerlei extra mogelijkheden als plug-ins, zodat alleen mensen die dat willen daar ook mee geconfronteerd worden.
misc
Een apparaatje om (bijna) elke tv uit te zetten. Een video-opname van making of het hondje.Haagse Tramtunnel Toch Succes |
Ik heb homepages gemaakt voor sendxmpp en tbb, en ze aangemeld bij Freshmeat en GnomeFiles.
versiebeheer
Het is een tijd geleden dat ik SCCS gebruikte... Na een jarenlange alleenheerschappij van CVS, lijkt nu de tijd aangebroken voor opvolgers - die waren er natuurlijk al, maar ze worden nu ook gebruikt. Belangrijkste opvolgers zijn Subversion en Arch. Subversion kan omschreven worden als "CVS - maar dan beter". En Arch als "vergeet alles wat je geleerd hebt, we gaan het allemaal anders doen". Of zal ik een outsider proberen, zoals monotone?[...]
Uiteindelijk had ik geen zin om tijd te besteden aan het lezen van handleidingen, of om apache2, webdav etc. etc. te installeren, alleen om Subversion te kunnen gebruiken. En dus gebruik ik nog steeds CVS...
misc
Het Nederlandse Epica klinkt best aardig; als Nighwish, maar dan anders. Ze hebben zich genoemd naar een album van het Amerikaanse Kamelot (vast KDE-gebruikers :-)); hun The Fourth Legacy is best aardig.Die enkele-reis-Bangkok-99-euro waarover ik eerder sprak lijkt slechts het lokmiddel van een vliegmaatschappij voor haar verder nogal dure tickets. Het goedkoopste wat ik kan vinden is 228 euro voor een *enkele* reis, als ik tenminste op 5 maart zou willen vertrekken...